11 Ιουλίου, 2010

† Η Αγία Ευφημία η Μεγαλομάρτυς 11 Ιουλίου

ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ

Ήταν χριστιανή παρθένος, που με το αίμα της σφράγισε την πίστη της στο Χριστό και με την αυταπάρνηση της καταντρόπιασε τους ισχυρούς ειδωλολάτρες αυτοκράτορες. Η Ευφημία καταγόταν από τη Χαλκηδόνα και οι γονείς της ονομάζονταν Φιλόφρων, και Θεοδοσιανή. Μόρφωσαν την κόρη τους σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου, γι' αυτό και η Ευφημία από πολύ νωρίς διακρίθηκε για τον άγιο ζήλο της, το σεμνό ήθος και τη φιλανθρωπία της.

Ήταν ωραία στο σώμα, και πολλοί ειδωλολάτρες νέοι περίμεναν έστω ένα ενθαρρυντικό χαμόγελο της. Αλλά η σεμνή παρθένος διατηρούσε ακηλίδωτη την αγνότητα της και είχε αφοσιωμένη την καρδιά της στο Θεό, στην περιποίηση των ασθενών και των απροστάτευτων ορφανών.

Όταν επί Διοκλητιανού διατάχθηκε σκληρός διωγμός κατά των χριστιανών, η Ευφημία συνελήφθη και ομολόγησε ότι είναι χριστιανή. Τότε ο κριτής, υπολογίζοντας στην αδύνατη γυναικεία φύση της, την καταδίκασε σε θάνατο με βασανιστήρια.

Όμως η Ευφημία αναδείχθηκε πολύ ισχυρότερη των βασανιστών της και υπέμεινε τα βασανιστήρια με θαυμαστή καρτερία. Στο τέλος την έριξαν τροφή στα θηρία. Δίδαξε έτσι με το παράδειγμα της, πως μπορεί οι χριστιανοί να φαίνονται στον κόσμο αδύνατοι, αλλά "τα ασθενή του κόσμου εξελέξατο ο Θεός ίνα καταισχύνη τα ισχυρά". Δηλαδή, τους κατά κόσμον αδυνάτους εξέλεξε ο Θεός, για να καταντροπιάσει εκείνους που έχουν ισχυρή κοσμική επιρροή.

Όμως, αυτήν την ήμερα, γίνεται ανάμνηση του θαύματος που έγινε από την αγία Ευφημία, όταν, κατά την εποχή του Μαρκιανού και της Πουλχερίας, συντάχθηκαν δύο τόμοι που περιείχαν τον όρο της Συνόδου, που έγινε στη Χαλκηδόνα (451) και ήταν ένας των ορθοδόξων και ένας των Μονοφυσιτών.

Για να πάψει λοιπόν η έριδα μεταξύ των δύο πλευρών, αποφασίστηκε να τεθούν και οι δύο τόμοι μέσα στη λάρνακα της αγίας Ευφημίας, για να φανεί ποιόν από τους δύο θα δεχτεί η Αγία.

Μετά την αποσφράγιση της λάρνακας, βρέθηκε ο μεν των αιρετικών τόμος στα πόδια της Αγίας πεταμένος, ο δε των ορθοδόξων στο στήθος της.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγία Ευφημία. Καταγόταν από τη Χαληδόνα και ήταν θυγατέρα του Φιλόφρονος και της Θεοδοσιανής. Επειδή πίστευε στον Χριστό, ετιμωρήθη δια τροχού και φωτιάς και με πολλά άλλα βάσανα. Κατόπιν ερρίφθη εις τα θηρία, δια να την σπαράξουν, αλλά έμεινεν αβλαβής. Με άλλα βασανηστήρια παρέ-δωκε την ψυχήν της εις τον θεόν. Το τίμιον λείψανον τη ετέθη εντός θήκης και ενεταφιάσθη ιες την Χαλκηδόνα. Αργότερα το ιερόν λείψανον μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολιν.

2) Ο άγιος Κίνδεος ο πρεσβύτερος. Καταγόταν από την Παμφυλία. Ομολογήσας με παρρησίαν τον Χριστόν ερρίφθη στη φωτιά και εξεδήμησε εις Κύ­ριον.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Μαρκιανός, Μαρτυροκλής, Νικόδημος και Νεκτάριος.

Ο Μαρκιανός και ο Νεκτάριος ο νέος εφονεύθησαν με βασανιστήρια, οι δε Μαρτυροκλής και Νικόδημος εφονεύθησαν με ξίφος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι Τούρκοι συνεχίζουν τις σφαγές των Ελλήνων στη νήσο Κύπρο (κατέσφαξαν 100 προκρίτους λόγω συμμετοχής των στην επανάστασιν), και επεκτείνουν τις σφαγές και στην νήσο Κω.

Το 1823 ο τουρκικός στόλος κανονιοβολεί την Ακροκόρινθο και στη συνέ­χεια δια αγημάτων του συνάπτει μάχην. Οι Έλληνες υπό τον Σταϊκόπουλον νι­κούν τους Τούρκους.

Το 1825 οι Τούρκοι δι' εφόδου προσεπάθησαν να καταλάβουν το Μεσολόγ­γι αλλ' απέτυχον.

Το 1826 νέα μάχη στο Θριάσιον Πεδίον Αττικής μεταξύ Ελλήνων και Τούρ­κων. Στην μάχη ενίκησαν οι Έλληνες.

Το 1913 στο βουλγαρικό μέτωπο οι ελληνικές δυνάμεις επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Βουλγάρων ιδίως επί των θέσεων Ζανόγκας. Οι Βούλγαροι αμύνονται σθεναρώς.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός δέχεται επιθέσεις άτακτων.

Το 1920 οι ελληνικές δυνάμεις στην Μ. Ασίαν καταλαμβάνουν κατόπιν μά­χης το Μπαμπά Εσκή.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις στον τομέα του Δορυλαίου αμύνονται σθενα­ρώς εναντίον των Τούρκων.

Το 1922 η ελληνική στρατιά ετοιμάζεται δια νέες μάχες στη Μ. Ασία.