22 Ιουνίου, 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (22/6/2010)

clip_image002

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010, σε πρώτη Έκτακτη Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Ιωάννου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτου, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, Αργολίδος κ. Ιακώβου, Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθονίκου, Λήμνου κ. Ιεροθέου, Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου, Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής και αναφέρθηκε στα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως σχετικά με τη συζήτηση και ψήφιση σειράς Κανονισμών που εξυπηρετούν την Διοίκηση του Εκκλησιαστικού Οργανισμού. Συγκεκριμένα ανέφερε «ότι ο ισχύων Νόμος 590/1977 περιέχει πολλές και ευρύτατες νομοθετικές εξουσιοδοτήσεις, τις οποίες οφείλουμε να προσεγγίσουμε… Ακόμη πολλές από τις με αυτόν τον τρόπο ρυθμίσεις μας έχουν ξεπερασθή πλέον από την πρόοδο της εθνικής η της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Δεν πρέπει να παραβλέψουμε και να μην αξιοποιήσουμε περαιτέρω το νομοθετικό κεκτημένο του Καταστατικού μας Χάρτου, που δίδει περιθώριο εκφράσεως της αυτοδιοικήσεώς μας, με νομικά πλέον μέσα, μέσω δηλαδή Κανονισμών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η και της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντιφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος, ανέγνωσε την Εισήγησή του σχετικά με την ψήφιση των Κανονισμών :

α) «Κωδικοποίησις και συμπλήρωσις διατάξεων περί λειτουργίας της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.)­».

β) «Περί συμπληρώσεως του υπ' αριθμ. 165/2005 Κανονισμού προς σύστασιν οργανικών θέσεων παρά τη Διευθύνσει Ναοδομίας της Ε.Κ.Υ.Ο.»

γ)«Διεύθυνσις Δημοσιονομικού Ελέγχου της Εκκλησίας της Ελλάδος».Ακολούθησε ευρύτατη συζήτηση, στην οποία τοποθετήθηκαν πολλοί Αρχιερείς και ψηφίσθηκε κατ’ αρχήν, κατ’ άρθρον και στο σύνολό του ο Κανονισμός «Διεύθυνσις Δημοσιονομικού Ελέγχου της Εκκλησίας της Ελλάδος», με τις αναγκαίες διορθώσεις και προσθήκες.

Μετά την ψήφιση του ανωτέρω Κανονισμού άρχισε η κατ’ άρθρον εξέταση του Κανονισμού: «Κωδικοποίησις και συμπλήρωσις διατάξεων περί λειτουργίας της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.)­», η οποία δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχισθεί στην αυριανή Συνεδρία.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 22/6/2010 ΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

clip_image001

Στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος εκτός από άλλα τρέχοντα θέματα που απασχολούν την Ιεραρχία, θα ασχοληθεί και με την ενιαία πολιτική εφαρμογή νόμων σε κάθε Νομικό Πρόσωπο καθώς και με τους Οικονομικούς Κανονισμούς.

Οι Κανονισμοί έχουν ως κάτωθι:

1)Έργων και Προμηθειών (Εισηγητής – Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός)

2)Αναθέσεως και Εκτελέσεως Εκκλησιαστικών Έργων (Εισηγητής – Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός)

3)Διευθετήσεως Δημοσιονομικού Ελέγχου – Εκκλησίας της Ελλάδος (Εισηγητής – Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος)

4)Κανονισμός περί τηρήσεως Δημοσίου Λογιστικού των Εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Εισηγητής – Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ)

5)Κανονισμός περί ιδρύσεως – Διευθύνσεως Ναοδομίας (Εισηγητής – Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος)

6)Κανονισμός περί της Ε.Κ.Υ.Ο. (Εισηγητής – Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος)

7)Κανονισμός περί εκμισθώσεων και εκποιήσεων των Εκκλησιαστικών Ακινήτων(Εισηγητής Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός)

8)Περί προστασίας των διαλελυμένων και ερημωθεισών Ιερών Μονών και των Εκκλησιαστικών Μνημείων(Εισηγητής–Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ)

Οι ως άνω Κανονισμοί έχουν να ανανεωθούν από το έτος 1969.

 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Ευσέβιος επίσκοπος Σαμοσάτων. Ήταν διάπυρος ζηλωτής της ορθοδόξου πίστεως. Επί βασιλείας ειδωλολατρών εξώρισαν από τον στον θρό-νον του και τον κατεδίκασαν να περιπατή εξόριστος παρά τον ποταμόν Δούνα-βιν. Μετά τον θάνατον του ειδωλολάτρου βασιλέως επανήλθεν στην επισκοπήν του εις Σαμόσατα της Συρίας. Εκεί έκαμε πολλούς αγώνας υπέρ της ορθοδο­ξίας και τέλος εθανατώθη από μίαν γυναίκα Αρειανίστριαν με κτύπημα στην κεφαλήν του με κεραμίδι. Πριν αποθάνη εσυγχώρησε αυτή τη γυναίκα μιμού­μενος τον Χριστόν και τον πρωτομάρτυρα Στέφανον.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Ζήνων και Ζηνάς. Καταγόταν από τη Φιλαδέλφειαν της Αραβίας. Ο άγιος Ζήνων εμοίρασε στους πτωχούς όλην του την περιουσίαν και ελευθέρωσε τους δούλους του. Ο Ζήνων ήλεγξε τον ηγεμόνα δια την λατρ-φείαν των αψύχων ειδώλων και δια τούτο εβασανίσθη. Το ίδιον έπαθε και ο δούλος του Ζηνάς και τέλος απεκεφαλίσθησαν και οι δύο.

3) Ο άγιος Πομπιανός.

4) Ο άγιος μάρτυς Γαλατίων.

5) Αι άγιαι Ιουλιανή και Σατορνίνοί.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1824 οι Τούρκοι εξαφανίζουν επί των Ψαρών παν σημείον το οποίον έδειχνε την ύπαρξιν ζωής. Κατά τον Σολωμόντα (εις του Ψαρών την ολόμαυρη Ράχη περπατούσε η Δόξα μονάχη).

Το 1826 στην Βέργαν Καλαμών οι Έλληνες υπό τον Κ. Μαυρομιχάλη σε σφοδρή μάχη έτρεψαν τους Τούρκους του Ιμβραήμ σε φυγή.

Το 1829 οι Έλληνες στο Μαυροβούνιον Θηβών ενίκησαν τους Τούρκους κατόπιν σκληρού αγώνος.

Το 1913 οι ελληνικές δυνάμεις του Βουλγαρικού μετώπου μάχονται σκλη-ρώς επί των υψωμάτων Δοϊράνης.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία καθαρίζει την περιοχήν Αϊδινίου από ατάκτους Τούρκους.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός καθαρίζει το έδαφος στην περιοχή Προύσας.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία βρίσκεται στις θέσεις εξόρμησης προς νέες μάχες.