10 Δεκεμβρίου, 2009

Δελτίο Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (10/12/2009)

iera-synodos

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009, στην τέταρτη Συνεδρία Της για το μήνα Δεκέμβριο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 153ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Στις 9.45 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος διέκοψε την Συνεδρία της ώστε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Μητροπολίτες Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Ελασσώνος κ. Βασίλειος και Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, να επισκεφθούν στις 10, τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Κυβερνήσεως κ. Γεώργιο Παπανδρέου. Στην συνάντηση παρούσα ήταν και η αρμόδια Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος μετέφερε τις ευχές της Ιεράς Συνόδου για την επιτυχία της Κυβερνήσεως στο δύσκολο έργο της, για την ωφέλεια του Ελληνικού Λαού, υπενθύμισε τα της συναντήσεως που είχαν προ ενός μηνός και ενημέρωσε ότι ήδη συγκροτούνται οι Επιτροπές για τη συζήτηση των θεμάτων που αφορούν την Εκκλησία και την Πολιτεία και αναφέρθηκε στην διάθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να αντιμετωπίζονται όλα τα εκκρεμούντα από πολλών ετών εκκλησιαστικά θέματα με συνεννόηση, πνεύμα συνεργασίας και νηφαλιότητος.

Ακόμη τόνισε ότι υπάρχουν σημεία, στα οποία η Εκκλησία, ως πνευματικός οργανισμός, δεν μπορεί να υποχωρήσει από τις βασικές εκκλησιαστικές και κανονικές αρχές Της, αλλά διαβεβαίωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα της αντιμετωπίσεως των θεμάτων αυτών με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Επίσης ανέφερε ότι, καίτοι η Εκκλησία επιτελεί ένα μεγάλο κοινωνικό, πνευματικό και πολιτιστικό έργο, εν τούτοις αδικείται γιατί δεν ενημερώνεται ο Λαός για τα θέματα αυτά και ζήτησε να δοθεί χρόνος στην κρατική τηλεόραση ώστε να προβληθεί το έργο Της.

Ο Εξοχώτατος Πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για την επικοινωνία του με την Ιερά Σύνοδο και υπεγράμμισε ότι αναγνωρίζει το έργο το οποίο επιτελεί η Εκκλησία στο κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα, τονίζοντας ιδιαίτερα την συμβολή της Εκκλησίας σε πολιτιστικά και οικολογικά ζητήματα και ιδιαίτερα σε θέματα μεταναστών. Ακόμη ανέφερε ότι επιθυμεί τον διάλογο με πνεύμα συνεργασίας και νηφαλιότητας, έστω και εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ζητήματα.

Επίσης τόνισε ότι στην δύσκολη περίοδο την οποία διανύουμε, επιθυμία του είναι να στηρίξει όλους τους θεσμούς που συντελλούν στη συνοχή της κοινωνίας μας και υπεγράμμισε ότι η συνεχής συνεργασία της Εκκλησίας με την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου, θα συμβάλει στην επίλυση των θεμάτων. Τέλος δε εξέφρασε την επιθυμία του να ανταποδώσει και να επισκεφθεί τα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου. Μετά την επιστροφή της αντιπροσωπείας, ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τα υπόλοιπα Μέλη της Ιεράς Συνόδου για την επίσκεψη.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την οικονομική ενίσχυση από την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών των Εκκλησιαστικών Μαθητικών Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος, της Πανελληνίου Ενώσεως Γονέων και της Μ.Κ.Ο. «Θεόφιλος».

Επίσης ενέκρινε :

- την ίδρυση νέας Ενορίας στον οικισμό Ρίζας του Δήμου Αντιρρίου με την επωνυμία «Ενορία Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Ρίζας Αντιρρίου», στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου,

- την ίδρυση Ενορίας στην περιοχή Μαλακώντα του Δήμου Ερετρίας με την επωνυμία «Ενορία Ιερού Ναού Παναγίας Ελεούσης», στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος.

- την ίδρυση Ενορίας στο «Ολυμπιακό Χωριό» με την επωνυμία «Ενορία Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Ολυμπιακού Χωριού Αχαρνών» στην Ιερά Μητρόπολη Αττικής,

- την ίδρυση Ιεράς Γυναικείας Μονής στην Κερατέα Αττικής, με την επωνυμία «Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή Παντανάσσης Κερατέας», της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής.

Στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο υπεβλήθησαν προς ενημέρωση:

- από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων, η Έκθεση σχετικά με την Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την 5η Νοεμβρίου 2009, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα : «Η συμβολή των Ελλήνων Κληρικών εις τον Διαφωτισμόν και εις την αναγέννησιν των Θετικών Επιστημών»,

- από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή για τα Χριστιανικά Μνημεία, η Έκθεση σχετικά με την Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στον Αλίαρτο Βοιωτίας, στις 10 Νοεμβρίου 2009, με θέμα την προστασία των Εκκλησιαστικών Μνημείων,

- από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Λειτουργικής Αναγεννήσεως, η Έκθεση Πεπραγμένων, τα Πορίσματα και οι Προτάσεις του Ι Πα­νελ­λη­νί­ου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, από 19 – 21 Οκτωβρίου 2009. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέφρασε την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες της για το έργο που επιτελείται από τις Συνοδικές Επιτροπές.

Επίσης εξέφρασε τα συγχαρητήριά της προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο και τους συνεργάτες του, για την πολυετή παρουσία τους στην κρατική Τηλεόραση και την προσφορά τους μέσω της εκπομπής «Αρχονταρίκι». Ακολούθως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε την συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Συνάντηση που διοργανώνει το Πατριαρχείο της Μόσχας από 26 έως 28 Ιανουαρίου 2010, με θέμα την «Ποιμαντική των εν Φυλακαίς».

Επίσης ενέκρινε κατ’ αρχήν την πρόταση της Επιτροπής «δια την συμβολήν της Εκκλησίας δια την αναδάσωσιν πυροπλήκτων περιοχών της Αττικής», να ξεκινήσει με την αναδάσωση τμήματος του Πεντελικού Όρους στη θέση «Καραούλι» με την φύτευση 4.000 δένδρων.

Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.