25 Αυγούστου, 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (25/8/2009)

iera-synodos

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 25 Αυγούστου 2009, στην πρώτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

* Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε λεπτομερώς, από τον Μακαριώτατο Πρόεδρο, ο οποίος επισκέφθηκε όλες τις πληγείσες, από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαϊές, περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής, για τα προβλήματα και τις ανάγκες των κατοίκων των περιοχών αυτών. Επίσης ενημέρωσε ότι ήλθε σε άμεση επαφή με τους αρμοδίους παράγοντες της Πολιτείας, καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, και έθεσε στη διάθεσή τους τις υποδομές της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την ανακούφιση των πυροπλήκτων και ιδιαίτερα την Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη». Συγκεκριμένα διετέθησαν, το Θεολογικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας στην Αγία Βαρβάρα Αττικής, στο οποίο διαμένουν 60 δασοπυροσβέστες από την Κύπρο, το Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας στην Αλίαρτο Βοιωτίας, με δυνατότητα φιλοξενίας 100 προσώπων, ενώ προσεφέρθησαν 1000 μερίδες φαγητού και νερού σε πυροσβέστες, άνδρες του στρατού και εθελοντές. Επίσης στον Ξενώνα «ΜΕΡΙΜΝΑ Ι» της Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη», φιλοξενούνται 28 παιδιά με τους συνοδούς τους, από το Αναρρωτήριο Πεντέλης, καθώς και 6 κατάκοιτοι γέροντες από Γηροκομείο της Πεντέλης.

Τόσον ο Μακαριώτατος Πρόεδρος όσον και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Ιεράρχες εξέφρασαν την θλίψη τους και διαβεβαίωσαν για την καρδιακή προσευχή τους και την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τους πληγέντες.

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανέθεσε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο, να συνεργασθεί με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Αγροτικής Αναπτύξεως και Τροφίμων και Περιφερείας Αττικής, για την συμμετοχή της Εκκλησίας στα προγράμματα της αναδάσωσης των περιοχών που επλήγησαν. Πλέον τούτων, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει προγραμματίσει ειδικές εκπομπές, σχετικά με την προστασία του Περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση των ακροατών του για την συνεισφορά τους σε αυτή την προσπάθεια.

* Εξ αφορμής ανακριβών δημοσιευμάτων, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προέβη σε επισταμένη μελέτη της σχετικής αναλυτικής αναφοράς και των συνημμένων εγγράφων, τα οποία έθεσε υπ’ όψιν Της ο Γενικός Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, σχετικά προς τον επωφελή χαρακτήρα και την νομιμότητα των γενομένων εκποιήσεων οικοπέδων στην Βουλιαγμένη Αττικής. Ύστερα από διαλογική συζήτηση, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να επιβεβαιώση την απόφασή Της περί της εγκρίσεως των εκποιήσεων και να θεωρήσει απολύτως συμφέρουσες για την Εκκλησία τις επιτευχθείσες συμφωνίες, καθώς και να εκφράσει την ευαρέσκειά Της προς τον Πρόεδρο της Διοικούσης Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεόκλητο, και τον Γενικό Διευθυντή της Ε.Κ.Υ.Ο., για τις καίριες και επιτυχείς εισηγήσεις τους προς την Δ.Ι.Σ., οι οποίες απέβησαν ιδιαίτερα επωφελείς για την Εκκλησία της Ελλάδος.

* Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος πληροφορήθηκε για την κυκλοφόρηση από τις εκδόσεις «Cambridge University Press» της μελέτης του Καθηγητού του Πανεπιστημίου του Ohio, κ. Antony Kaldellis, με τίτλο «The Christian Parthenon» (ο Χριστιανικός Παρθενώνας), και αποφάσισε να αναθέσει σε ειδικό μεταφραστή την μετάφραση του ανωτέρω βιβλίου και την έκδοσή του από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στη συνέχεια η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε :

– Τον τελικό Πίνακα Κληρικών, υποψηφίων προς εγγραφήν στον Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν εκλογίμων.

– Την ημερομηνία ενάρξεως της νέας Κατηχητικής Περιόδου, την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009.

– Την πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως για την σύγκληση του ΙΑ Πα­νελ­λη­νί­ου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, στα Μελισσιάτικα Βόλου, από 19 έως 21 Οκτωβρίου 2009, και θα έχει κεντρικό θέμα την «Λειτουργική αγωγή».

– Την θέσπιση τεσσάρων (4) υποτροφιών για μεταπτυχιακούς φοιτητές της Θεολογίας, ύστερα από πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως, με σκοπό την εκπόνηση μελετών λειτουργικού περιεχομένου.

– Την συμπληρωματική πρόταση του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού) για την διοργάνωση του Α Πα­νελ­λη­νί­ου Συνεδρίου για Κληρικούς και Στελέχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων, που θα πραγματοποιηθεί στη Ζάκυνθο, τις 14 και 15 Νοεμβρίου 2009, και θα έχει θέμα : «Προσκυνηματικές Περιηγήσεις (Ιστορία - Παράδοση - Νεώτερες Εξελίξεις και προβληματισμοί). Τα Επτάνησα ως πανορθόδοξοι προσκυνηματικοί προορισμοί».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος διώρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο και τον Ελλογιμώτατο Καθηγητή κ. Βλάσιο Φειδά, ως Εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Ανώτατο Επιστημονικό Συμβούλιο του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

Ο Αρχιεπίσκοπος στις πληγείσες περιοχές 24/8/2009

image

Επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής πραγματοποίησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμ. Γαβριήλ Παπανικολάου, τον Διευθυντή του Ιδιαίτερου Γραφείου του Αρχιεπισκόπου, Αρχιμ. Αθηναγόρα Δικαιάκο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Μ.Κ.Ο. "Αλληλεγγύη" της Εκκλησίας της Ελλάδος, κ. Κωστή Δήμτσα.

Ο Μακαριώτατος επισκέφτηκε αρχικώς τις περιοχές του Βαρνάβα, του Μαραθώνα,της Πεντέλης, όπου είχε συνάντηση και με την Υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιώς κ. Ντίνα Μπέη και τους Μοναχούς της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης. Στη συνέχεια μετέβη στη Νέα Μάκρη, τον Νέο Βουτζά, τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά και τη Σταμάτα. Συνομίλησε με τοπικούς παράγοντες και τις αρχές αλλά και τους κατοίκους δίνοντας σε όλους κουράγιο και δύναμη στη συνέχιση του δύσκολου έργου τους. Σε δηλώσεις του φανερά συγκινημένος χαρακτήρισε τραγωδία την καταστροφή του φυσικού πλούτου των περιοχών και ζήτησε εθνική ομοψυχία. "Αυτές τις ώρες" είπε χαρακτηριστικά "πρέπει να είμαστε όλοι μια οικογένεια".

Ο Αρχιεπίσκοπος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παλόπουλο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο, εξέφρασε την αγωνία του και τη συμπαράσταση του για τον πύρινο όλεθρο και την οδύνη των ανθρώπων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, ενημερώνοντας τους για τη στήριξη της Εκκλησίας όπου καθίσταται αναγκαία και χρήσιμη.

Κατόπιν εντολής του Μακαριωτάτου η Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος "Αλληλεγγύη", ετέθη από το Σάββατο το απόγευμα, σε επιφυλακή και στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των αρμοδίων φορέων με γνώμονα την ανακούφιση των πυροπαθών. Άμεση προτεραιότητα η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας όσων έχουν ανάγκη σε στέγη, τρόφιμα καθώς και ψυχολογική υποστήριξη από ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί κ.λ.π.).

_____________________________________

Η Αλληλεγγύη στα μέτωπα της φωτιάς
25/8/2009

 

Γεύματα φαγητού και εμφιαλωμένο νερό προσέφερε η Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε πυροσβέστες, στρατιώτες, εθελοντές και κατοίκους των περιοχών που δίνουν μάχη με τις φλόγες στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Με εντολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, κλιμάκιο της Αλληλεγγύης διένειμε σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 1000 μερίδες φαγητού και εμφιαλωμένου νερού.

Η παράδοση σε στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, έγινε στη Λεωφόρο Μαραθώνος, στην Εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου στο Πικέρμι. Η Μ.Κ.Ο. Αλληλεγγύη βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρχές και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 210-5203031.