21 Ιουλίου, 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (21/7/2009)

Συ­νήλ­θε σή­με­ρα Τρί­τη 21.7.2009, σε Έ­κτα­κτη Συ­νε­δρί­α η Δια­ρκής Ι­ε­ρά Συ­νο­δος της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος της 152ας Συ­νο­δι­κής Πε­ρι­ό­δου, υ­πό την Προ­ε­δρί­α του Μα­κα­ρι­ω­τά­του Αρ­χι­ε­πι­σκό­που Α­θη­νών και Πα­σης Ελ­λά­δος κ. Ιερω­νύ­μου.


1. Κα­τά την ση­με­ρι­νή Έ­κτα­κτη Συ­νε­δρί­α της η Διαρ­κής Ι­ε­ρά Συ­νο­δος απεφασι­σε:


Με­τά α­πό πρό­τα­ση του Μα­κα­ρι­ω­τά­του Προ­έ­δρου, η α­ξι­ο­ποί­η­ση των ε­σό­δων που προ­έρ­χον­ται α­πό την μο­να­στη­ρια­κή πε­ρι­ου­σί­α την ο­ποί­α δι­α­χει­ρί­ζε­ται η Ε.Κ.Υ.Ο., θα γί­νε­ται με τον προ­σφο­ρό­τε­ρο τρό­πο προς το γε­νι­κό ό­φε­λος. Εκ τού­των το 25% θα δι­α­τί­θε­ται για τη δη­μι­ουρ­γί­α φι­λαν­θρω­πι­κών ι­δρυ­μά­των κοι­νω­νι­κής μέ­ρι­μνας.


Ο Μα­κα­ρι­ώ­τα­τος Πρό­ε­δρος ε­νη­μέ­ρω­σε τα Μέ­λη της Δ.Ι.Σ. ό­τι η αρ­χή θα γί­νει α­πό την α­νέ­γερ­ση Ι­δρύ­μα­τος με την ε­πω­νυ­μί­α «Στέ­γη Κα­τα­κοί­των Γε­ρόν­των Ι­ε­ράς Μο­νής Πε­τρά­κη», ε­πει­δή η χρη­μα­το­δό­τη­ση θα προ­έλ­θει α­πό α­ξι­ο­ποί­η­ση πε­ρι­ου­σί­ας της Ι­ε­ράς Μο­νής και ε­πί­σης ό­τι στην Θεσ­σα­λο­νί­κη ευ­ρί­σκε­ται στο στά­διο της ε­τοι­μα­σί­ας για την θε­με­λί­ω­ση του Ξε­νώ­να «Θε­ο­ξέ­νεια».


Με την ευ­και­ρί­α αυ­τή το­νί­ζε­ται ό­τι συ­νε­χί­ζον­ται οι δι­α­δι­κα­σί­ες εκ­πο­νή­σε­ως με­λε­τών και σχε­δί­ων, εκ­δό­σε­ως α­δει­ών, ρυθ­μί­σε­ως προ­βλη­μά­των που έ­χουν σχέ­ση με τα οι­κό­πε­δα και την χρή­ση γης ε­πί των ο­ποί­ων προ­ο­ρί­ζον­ται να α­νε­γερ­θούν κοι­νω­φε­λή ι­δρύ­μα­τα:


α) Τρί­α Κέν­τρα φρον­τί­δος η­λι­κι­ω­μέ­νων κα­τα­κοί­των.


β) Κέν­τρο φρον­τί­δος πα­σχόν­των α­πό νε­ο­πλα­σμα­τι­κά νο­σή­μα­τα (καρ­κί­νος) με­τά τις δι­ά­φο­ρες ε­πεμ­βά­σεις.


γ) Κέν­τρο φρον­τί­δος αυ­τι­στι­κών

παι­δι­ών σχο­λι­κής η­λι­κί­ας.


δ) Κέν­τρο κοι­νω­νι­κής ε­πα­νέν­τα­ξης νέ­ων με­τά την

α­πε­ξάρ­τη­ση α­πό πα­ραι­σθη­σι­ο­γό­νες ου­σί­ες.


ε) Κα­τα­σκη­νώ­σεις νέ­ων και ξε­νώ­νες.


2. Να α­πευ­θυν­θεί στην Α­κα­δη­μί­α Α­θη­νών και να γνω­ρί­σει την πρό­θε­σή Της να χρη­μα­το­δο­τή­σει την έ­ρευ­να και συγ­γρα­φή με­λέ­της πε­ρί της συμ­βο­λής της Εκ­κλη­σί­ας στη δι­ά­σω­ση του αρ­χαί­ου ελ­λη­νι­κού πο­λι­τι­σμού (Μνη­μεί­α - Γραμμα­τεί­α).


Να συ­νερ­γα­σθεί με τις υ­πη­ρε­σί­ες του Υ­πουργείου Υγείας και Κοι­νω­νι­κής Αλλη­λεγ­γύ­ης και να θέ­σει στη δι­ά­θε­σή του τις υ­πο­δο­μές Της, ώ­στε να συμβάλει στον τρό­πο ε­νη­με­ρώ­σε­ως για την αν­τι­με­τώ­πι­ση του ι­ού της γρίπ­πης.


Εκ του Γραφείου Τυπου της Ιεράς Συνόδου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ – ΙΟΥΛΙΟΣ 2009


Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της δεύτερης συνάντησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, του τομέα του διαπολιτισμικού διαλόγου, με θέμα τη θρησκευτική διάσταση του διαπολιτισμικού διαλόγου (29 και 30 Ιουνίου). Στη συνάντηση αυτή, όπως και κατά την προηγούμενη το 2008.


Έλαβαν μέρος τα κράτη μέλη και οι παρατηρητές του Συμβουλίου της Ευρώπης, αντιπρόσωποι των θρησκευτικών και μη θρησκευτικών πεποιθήσεων, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, μέσα σε έναν ανοικτό και διαφανή διάλογο γύρω από το σημαντικό θέμα «η διδασκαλία των μαθήματος των θρησκευτικών ως εργαλείο γνώσης του θρησκευτικού φαινομένου και των διαφόρων θρησκευτικών ή μη πεποιθήσεων στην εκπαίδευση. Συμβολή στην δημοκρατική εκπαίδευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον διαπολιτισμικό διάλογο».


Την επιστημονική αυτή εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι του Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού και του Ισλαμισμού, εκπρόσωποι φιλοσοφικών και μη ομολογιακών οργανώσεων, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πανεπιστημιακοί, Σύμβουλοι και άλλοι εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, ύστερα από πρόσκληση του κ. Guido Bellatti Ceccoli, Πρέσβη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας του Σαν Μαρίνο και Προέδρου της Ομάδας της Επιτροπής των Υπουργών για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεότητα και το Περιβάλλον και του κ. Christian Oldenburg, Πρέσβη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Δανίας και Προέδρου της Ομάδας της Επιτροπής των Υπουργών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Συμμετείχαν επίσης η κ. Gabriella Battaini-Dragoni, Συντονίστρια του Διαπολιτισμικού διαλόγου του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκπρόσωποι του νέου Ευρωπαϊκού Κέντρου Wergeland (Όσλο, Νορβηγία), το οποίο μελετά το θέμα του διαθρησκειακού διαλόγου στην Εκπαίδευση και άλλα στελέχη του Συμβουλίου. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και ο Δρ Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς, Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα της διαπολιτισμικής διαφορετικότητας είναι διάχυτο σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας μας.


Μια από τις βασικές προτεραιότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ο διαπολιτισμικός διάλογος, ώστε η διαφορετικότητα να μην αποτελεί στοιχείο συγκρούσεων αλλά πηγή αμοιβαίου εμπλουτισμού και να ενθαρρύνει την κατανόηση, τη συμφιλίωση και τον αλληλοσεβασμό μέσα στις σημερινές ευρωπαϊκές κοινωνίες.


Σκοπός της όλης προσπάθειας ήταν η μελέτη δύο βασικών κειμένων της Λευκής Βίβλου (White Paper) για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο και της Οδηγίας (Recommadation) CM/Rec(2008)12 με τίτλο «Οι θρησκευτικές και μη θρησκευτικές πεποιθήσεις στην διαπολιτισμική εκπαίδευση». Η διαχείριση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας της Ευρώπης αποτελεί βασική προτεραιότητα του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει εμπλουτισθεί με σειρά σημαντικών συναντήσεων οι οποίες υιοθετήθηκαν από την Τρίτη Διάσκεψη κορυφής των επικεφαλής των Κρατών και των Κυβερνήσεων στη Βαρσοβία, τον Μάιο του 2005.


Η Δήλωση (Déclaration de Faro), η οποία υιοθετήθηκε στη διάσκεψη των Υπουργών Πολιτισμού τον Οκτώβριο του 2005, πρότεινε, μεταξύ άλλων, και την προετοιμασία ενός «βιβλίου» για το διαπολιτισμικό διάλογο.


Ποικίλες συναντήσεις έλαβαν χώρα, μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του 2006, με αντικείμενο το ρόλο του διαπολιτισμικού διαλόγου. Η «Λευκή Βίβλος» δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2008 από τους Υπουργούς Εξωτερικών των 47 Κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ η Οδηγία για τη θρησκευτική διάσταση του διαπολιτισμικού διαλόγου βασίστηκε στη «Λευκή Βίβλο» για τον διαπολιτισμικό διάλογο και δίδει προτάσεις και κατευθύνσεις για τη σημασία της διδασκαλίας των Μαθήματος των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Από την πλευρά του ο Δρ Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς υπογράμμισε ότι «η Θρησκεία αποτελεί το κατ’ εξοχήν συστατικό μίας κοινωνίας που συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή. Είναι επιτακτικό για τους μαθητές και τις μαθήτριες, κυρίως μετανάστες, να γνωρίζουν όχι μόνον την πλούσια θρησκευτική παράδοση του τόπου τους, αλλά και τις υπόλοιπες θρησκευτικές παραδόσεις, ώστε να προάγεται η κατανόηση, η ανοχή και η συμφιλίωση μεταξύ όλων των ανθρώπων της οικουμένης, ανεξάρτητα από θρησκευτικές πεποιθήσεις.


Γι’ αυτό και είναι αναγκαία η υποχρεωτική διδασκαλία του Μαθήματος των Θρησκευτικών, ακόμη και στους μαθητές εκείνους που δεν επιθυμούν, για διαφόρους λόγους, να παρακολουθήσουν ένα ομολογιακό μάθημα». Επεσήμανε μάλιστα την ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση των Θεολόγων Καθηγητών (ΠΕ1), στα πλαίσια του Προγράμματος της δια βίου εκπαίδευσης, πρόταση η οποία υιοθετήθηκε στα συμπεράσματα της παραπάνω συνάντησης.


Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ενθάρρυναν τις προσπάθειες του Συμβουλίου της Ευρώπης να συντονίσει, να τονώσει και να καθοδηγήσει ποικίλες δράσεις για τους Εκπαιδευτικούς του Μαθήματος των Θρησκευτικών. Τόνισαν επίσης την ανάγκη να εξασφαλιστεί η υποχρεωτικότητα του Μαθήματος, αλλά και να τυπωθούν νέα εγχειρίδια προς ενίσχυση του έργου των Καθηγητών.


Υπογράμμισαν τέλος τη δέσμευσή τους να βοηθήσουν τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να βοηθήσουν τους νέους και τις νέες κάθε πίστης και πεποίθησης με κοινές συναντήσεις και με τη διδασκαλία διαφόρων θεμάτων που αφορούν την ηθική διάσταση της καθημερινότητάς τους.