09 Δεκεμβρίου, 2008

ΧΡΥΣΟΒΟΥΛΛΟ – ΣΙΓΙΛΙΟ – ΦΙΡΜΑΝΙ



Πριν θεσπισθεί δια νόμου και στην Ελλάδα δια τις αγοραπωλησίες το συμβόλαιο, που συντάσσει ο Συμβολαιογράφος (Δικαστικός υπάλληλος, που επί πληρωμή συντάσσει, ελέγχει και φυλάσσει συμβόλαια), οι αγοραπωλησίες εγίνοντο δια λόγου, ιδιωτικά συμφωνητικά κ.λ.π.

Κατά τη βυζαντινή περίοδο, οι Αυτοκράτορες για τη Διοίκηση του Κράτους, δωρεές και αγοραπωλησίες χρησιμοποιούσαν τα λεγόμενα ΧΡΥΣΟΒΟΥΛΑ. (Επίσημο αυτοκρατορικό διάταγμα, που έφερε τη χρυσή σφραγίδα του αυτοκράτορα, για να πιστοποιείται η γνησιότητά του = χρυσός + βούλλος).

Στην Εκκλησία (Πατριαρχείο – Σύνοδος) ήταν σε χρήση το ΣΙΓΙΛΙΟ [Μολύβδινη σφραγίδα (βούλα)] και επομένως μόνο τα έγγραφα της Εκκλησίας, που έφεραν ΣΙΓΙΛΙΟ ήταν έγκυρα για να παράγουν έννομο αποτέλεσμα. Κατά την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν σε χρήση το ΦΙΡΜΑΝΙ (Διάταγμα του Σουλτάνου) π.χ. η μονή ιδρύθηκε με ειδικό ΦΙΡΜΑΝΙ κ.λ.π. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ανωτέρω οι αγοραπωλησίες, δωρεές κ.λ.π. εγίνοντο κατά τη Βυζαντινή περίοδο με ΧΡΥΣΟΒΟΥΛΑ και κατά την Οθωμανική περίοδο με ΦΙΡΜΑΝΙΑ.

Με τον ανωτέρω, λοιπόν, τρόπο και με τα ανωτέρω έγγραφα (χρυσόβουλα και φιρμάνια) απέκτησαν Κράτος-Εκκλησία-Πατριαρχεία και Μοναστήρια ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Τα δικαστήρια των τηλεοράσεων, ραδιοφώνων, εφημερίδων και περιοδικών, στα πάνελ των οποίων καλούνται επιλεκτικά πρόσωπα διαφόρων ηθικών, φιλοσοφικών και θρησκευτικών αποχρώσεων αποφαίνονται ελαφρά τη καρδία να καταργηθούν τα χρυσόβουλα και τα φιρμάνια για να απογυμνωθούν ιδιοκτησιακά κυρίως τα Μοναστήρια και γενικότερα η Εκκλησία, εναντίον των οποίων τρέφουν μίσος και πάθος με απώτερο στόχο και σκοπό να περιορίσουν ή να εξαφανίσουν τη θρησκευτική, κοινωνική και φιλανθρωπική δραστηριότητά τους. Ας έχουν, όμως, υπ΄ όψη τους, ότι και ο Στάλιν και οι διάδοχοί του επί εβδομήντα χρόνια αυτό επεδίωκαν, αλλά τελικά και εκείνοι και η ιδεολογία τους εξαφανίστηκαν, ενώ η Εκκλησία επέζησε και θριαμβεύει.

Τα χρυσόβουλα και τα φιρμάνια, αν θέλει η πολιτεία, δύναται δια νόμου να τα καταργήσει και τα δικαστήρια αναλόγως να αποφαίνονται. Η πράξη, όμως, αυτή θα έχει εξοντωτική απήχηση στα Ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία μας, των οποίων οι περιουσίες τους στηρίζονται ιδιοκτησιακά στα χρυσόβουλα και τα φιρμάνια. Οι Τούρκοι μάλιστα σε μια τέτοια ενέργεια θα τρελαθούν από τη χαρά τους, γιατί θα πουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο φύγε από εδώ, γιατί ο χώρος που στεγάζεται το Πατριαρχείο και τόσα άλλα είναι ιδιοκτησία του τουρκικού κράτους. Το ίδιο θα γίνει και με τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων, Αλεξανδρείας και Αντιοχείας.

Σχετικά με τα ΧΡΥΣΟΒΟΥΛΑ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του στο ξενοδοχείο ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ των Αθηνών την Τετάρτη 5-11-2008 ο Υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είπε τα κάτωθι: «Γνωρίζετε καλώς, εξοχώτατε κ. Υπουργέ, ότι όχι μόνο το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά και η όλη παρουσία των πρεσβυγενών Πατριαρχείων (σ.σ. Οικουμενικό Πατριαρχείο και Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων) στηρίζεται εις σχετικά χρυσόβουλα των αοιδήμων ευσεβών αυτοκρατόρων του γένους τα οποία εν πολλοίς εγένοντο σεβαστά υπό των Οθωμανών Σουλτάνων, εκδοθέντων ανάλογα φιρμάνια και βεράτια». Οι εχθροί των Πατριαρχείων και της Ορθοδόξου Εκκλησίας αυτό επιδιώκουν να απογυμνωθούν Πατριαρχεία και Εκκλησίες από τα περιουσιακά τους στοιχεία για να αδυνατούν να επιτελούν το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο τους. Η Εκκλησία πρέπει να έχει περιουσία για να έχει εξ΄ αυτής εισοδήματα για να τα προσφέρει στους έχοντες ανάγκην συνανθρώπους μας στα πλαίσια του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου της.

Αν διανείμει τη περιουσία της η Εκκλησία, τότε θα βολευτούν κάποιοι σε μια δεδομένη στιγμή και τέρμα το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, ελλείψει περιουσίας. Ευτυχώς, όμως που οι αφελείς πέθαναν.



ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

[ ΓΝΩΜΗ ] Αναπάντητα «γιατί»

Του Ανδρέα Λύτρα

Δεν ξέρω για ποιο λόγο να λυπηθώ περισσότερο. Για τον θάνατο ενός παιδιού; Για την κατάσταση που βρίσκονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί;

Για τα επεισόδια, για τους οργισμένους ανθρώπους που καταστρέφουν την πόλη; Για τους ανθρώπους που βλέπουν την περιουσία τους να καταστρέφεται; Υπάρχει ένα πλήθος συναισθημάτων που με κατακλύζουν.

Είναι πολλά τα ζητήματα που πρέπει να μελετηθούν. Υπάρχουν αναπάντητα «γιατί», που είναι δύσκολο να απαντηθούν.

Αυτήν τη στιγμή παρακολουθούμε τα γεγονότα. Αφού αυτά καταλαγιάσουν πρέπει να τα μελετήσουμε, να τα αναλύσουμε και να τα αξιολογήσουμε.

Ο Ανδρέας Λύτρας είναι καθηγητής Κοινωνιολογίας, αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου.


ΤΑ ΝΕΑ 8 Δεκεμβρίου 2008