22 Οκτωβρίου, 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ της ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Δ.Ι.Σ.) 22/10/2008

iera-synodos

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008, στην δεύτερη τακτική Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε :

- Να διαβιβάσει πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Ιακώβου προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, προκειμένου να προστή των λατρευτικών συνάξεων που θα πραγματοποιηθούν την 24η και 25η Ιανουαρίου 2009, προς τιμήν του Αγίου Πέτρου Επισκόπου Άργους.

- Να διαβιβάσει πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, προκειμένου να τελέσει τα εγκαίνια του νέου Γηροκομείου «Ίδρυμα Α. Πετρή - Στέγη Γερόντων» Στυλίδας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε :

- Την μεταφορά, εκ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης, κατά τον μήνα Νοέμβριον, του τμήματος του Τιμίου Ξύλου, το οποίον φυλάσσεται στο Σκευοφυλάκιο του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως των Ιεροσολύμων.

- Την μεταφορά του τμήματος του Τιμίου Ξύλου, το οποίον φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, κατά το χρονικό διάστημα από 24 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου, στον Ιερόν Ναόν Αγίου Νικολάου Φλαρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

- Την τροποποίηση του Κανονισμού λειτουργίας του «Κεντρικού Ταμείου Ευποιΐας της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως».

- Την τροποποίηση του Κανονισμού λειτουργίας του «Ιωακειμείου Εκκλησιαστικού Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως – Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων –Μ.Κ.».

Επίσης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από την Χιακή Ομοσπονδία Αμερικής, για την απόφασή της να αποδοθή στην Εκκλησία της Ελλάδος το 30ο «Ομήρειο Βραβείο» και απεδέχθη την γενομένη τιμή.

Η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε επίσης να αρχίσει η κατασκευή των κατωτέρω Ιδρυμάτων :

1. Κέντρο Φροντίδος Παίδων με κινητική στέρηση. Για την κατασκευή του θα διατεθεί ποσό 1.500.000 €.

2. Κέντρο Φροντίδος Αυτιστικών Παιδιών. Για την κατασκευή του θα διατεθεί ποσό 1.500.000 €.

3. Κέντρο Φροντίδος Επανεντάξεως Νέων από τα ναρκωτικά. Για την κατασκευή του θα διατεθεί ποσό 1.500.000 €.

4. Κέντρο Φροντίδος Κατακοίτων και Εγκαταλελειμμένων Συνανθρώπων μας. Για την κατασκευή του θα διατεθεί ποσό 3.500.000 €.

Τα χρήματα που διατίθενται για την έναρξη της κατασκευής των Ιδρυμάτων αυτών προέρχονται εκ των 2.700.000.000 δραχμών, δηλαδή περίπου 8.000.000 €, τα οποία είχε διαθέσει προ ετών η Ελληνική Πολιτεία για έργα της Εκκλησίας, και σήμερα ευρίσκονται στις Τράπεζες.

Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου